May 18, 2010

ANTARA TONGKAT DAN JUNJUNG


10.1 PERSEN? WOW. MEMANG TINGGI DAN DI LUAR JANGKAAN. TAHNIAH PADA YANG MENGELUARKAN DATA ITU DAN MENGECOHKANNYA. AKU TAK TAHU DARI MANA IA DI AMBIL. PEMBINAAN NAMPAK SLOW. BAGI AKU SERTA RAKAN SEPERJUANGAN YANG TAK ADA KRONI ATAU TAK BERAPA MAHU DIKENAL DEK PENGUASA, ANGKA TU MERUJUK PADA SYILING DALAM POKET KAMI NI. 10.1 SEN.SEMENJAK AWAL TAHUN SAMPAI KINI, SITE VISIT SANA SINI. KALAU TENDER KEMENTERIAN KEWANGAN LAK, LAWAT TAPAK 1MALAYSIA. HAMPEH. PETROL HABIS, TAYAR BOTAK, MODAL HANGUS. NAK CARI PROJEK DI SEKTOR SWASTA YANG DIMONOPOLI CINA? JANGAN HARAP. SEDANGKAN KONTRAKTOR MELAYU YANG MERAIH PROJEK KERAJAAN LEBIH 10JUTA PUN ENGGAN NAK TOLONG.SEBAGAI AHLI DALAM PERSATUAN PKNM, AKU KENAL RAMAI KONTRAKTOR BESAU. ADA JUGAK YANG DAPAT PROJEK GOMEN. DEK DAH 6 BULAN TAK ADA PROJEK, AKU MENGECEK LER KERJA-KERJA SUB KAT DEPA. MALU AKU TOLAK TEPI, AKU DAN ANAK BINI PERLU MAKAN BRO. “LECEH LAH, SERABUT LA..”, BALASNYA. MUNGKIN SEBAB AKU MELAYU, KALAU AKU NI CINA, LAIN AYATNYA KUT..


KEAHLIAN KELAS F DALAM PERSATUAN KONTRAKTOR MELAYU MALAYSIA @ PKNM BAK MELUKUT DI TEPI GANTANG. DIPERLUKAN SAAT PEMILIHAN KEPIMPINAN 3 TAHUN SEKALI. UNTUK REKOD, ADA LEBIH 75 PERSEN KONTRAKTOR KELAS F DALAM PKNM. YANG DIPERTUA PKNM TENTU NYA BERKELAS BESAR. ADA BERKEMAMPUAN. TAPI BILA DAH MENANG JAWATAN, LUPA TONGKAT LUPA JUNJUNG LUPA JANJI.


BIASALAH, PEMIMPIN YANG MENANG AKAN BUAT KUNJUNGAN HORMAT. JUMPA ORANG BESAR, CERITA MASALAH. BAGITAU JUMLAH AHLI. MAKIN RAMAI AHLI MAKIN LAH BERPENGARUH. CAKAP NYA MASIN. NAMUN DARI DULU HINGGA KINI, KRETIRIA MEMILIH PENENDER BERJAYA MASIH PADA KATEGORI “SIAPA KENAL SIAPA”. PENCAPAIAN DIUTAMAKAN HANYA INDAH KHABAR DARI RUPA.


PKMM BUKAN TAK ADA JASA. DI MELAKA, DISKAUN RM100 SETIAP FEE KURSUS, INSURAN KELOMPOK DAN HADIAH BUAT ANAK2 AHLI YANG BIJAK. MASIH ADA YANG TAK BERES. KOS SEBUTHARGA JKR DI KL RM0.00, DI MELAKA RM10.00, DI N.9-RM50.00. KONTRAKTOR KL BOLEH BELI 10 BORANG DENGAN HARGA RM0.00 TAPI DI N.9-RM500.00. HANGUS. NAPA BEDA WALHAL JABATAN NYA SERUPA?MUJUR PERSATUAN KONTRAKTOR BUMIPUTRA KELAS F @ PERKOBF ADA. WADAH BAGI KONTRAKTOR KELAS F MEMPERJUANGKAN NASIB. MEMBERI PILIHAN LEBIH BAIK DARI TIADA PILIHAN. UNTUK INFO, PERKOBF MELAKA DAH DI PROSES DI JABATAN PENDAFTARAN PERTUBUHAN MANAKALA PERKOBF NEGERI SEMBILAN AKAN BERMESYUARAT PENAJA SEDIKIT MASA LAGI. SO, JOM JOIN.MINGGU LALU, ATAS DAYA USAHA PERKOBF KL DENGAN KERJASAMA CIDB DAN MARA, KONTRAKTOR DAN PEKERJA PEMBINAAN NEGERI MELAKA DI TAWARKAN KURSUS INDUSTRIAL BUILDING SYSTEM @ IBS LIGHT WEIGHT INSTALLER. 26 ORANG HADIR. DUDUK DI HOTEL PUTRA, KL. PRAKTIKAL DI MASS COMPOSITE KUANG. SELAMA 6 HARI 5 MALAM. MAKAN 6 KALI SEHARI. BAYARAN? PERCUMA.SYUKUR, DI ZAMAN GAWAT DUIT NI MASIH ADA YANG PERCUMA.
KONTRAKTOR BEROLEH 16 MATA CCD DARI 30 MATA YANG PERLU BAGI RENEW LESEN CIDB. UJIAN PRAKTIKAL NYA PULA JIKA LULUS AKAN BEROLEH SIJIL KECEKAPAN DAN TAMBAHAN 8 MATA CCD. KOS BAGI SETIAP PESERTA YANG DITANGGUNG MAJLIS AMANAH RAKYAT (MARA) LEBIH SERIBU RINGGIT SORANG.DUA ORANG DAN 6 JAM MASA DIBERI MENYIAPKAN PROJEK. LEMPAR JAUH TITLE KONTRAKTOR, MERASA SEMUANYA MENJADI TUKANG INDON. ADA YANG SAKIT TANGAN, ADA YANG SAKIT PINGGANG SERTA ADA YANG NAK PENGSAN. MEMANG PUN MATLAMAT CIDB MAHU MENGURANGKAN KEBERGANTUNGAN KEPADA BURUH ASING SERTA MELATIH 13,900 ORANG INSTALLER IBS DI SELURUH MALAYSIA.RESULT. SEMUA PESERTA MELAKA LULUS UJIAN PRAKTIKAL MALAH ADA GENG YANG MENYIAPKAN PROJEK DALAM 4 JAM SAHAJA. TAHNIAH. HARAPAN KAMI; SEGALA MODAL, MASA DAN TENAGA YANG DILABUR KEDUA PIHAK TAK LEBUR BEGITU SAJA. PANTUN MELAYU; BERBURU KE PADANG DATAR, DAPAT RUSA BERBELANG KAKI, BERGURU KEPALANG AJAR, BAK BUNGA KEMBANG TAK JADINo comments: