Jan 17, 2010

PEKUP PERKOBF


LELAKI YANG SEJATI BUKANLAH DI LIHAT DARI JUMLAH TANGGUNG JAWAB YANG DIBEBANKAN, TETAPI DARI TABAHNYA DIA MENGHADAPI LIKU-LIKU KEHIDUPAN. DALAM DUNIA NIAGA YANG SERBA KEJAM INI, KEKUATAN MENTAL MEMAINKAN PERANAN PENTING APATAH LAGI BILA KITA SERING BERSAING MEREBUT KERJA SEBUTHARGA SECARA TAK SIHAT DENGAN KONTRAKTOR F BERKABEL OPTIK.BUKAN KAH KITA SAMA-SAMA MAHU HIDUP? KUNUN NYA PERSAINGAN ITU BAGUS, MENINGKATKAN MUTU, MEMUASKAN HATI PELANGGAN. TAPI YANG TAK BEST NYA, MADAH “PERSAINGAN” ITU HANYA AYAT POWER. TAK MESTINYA HARGA RENDAH BISA MERAIH KONTRAK. MENGIKUT “BUDI BICARA” JUGA. LIANG PELUANG LAMA “TERHIDANG”. DULU, MALU BERTANYA SESAT JALAN, MALU MAKAN LAPAR. KINI; KALAU TAK BERANI MENGHULUR KEBULUR, TAK RAJIN MENYUAP MENCUNGAP.


HUJUNG TAHUN DAN AWAL TAHUN MACAM NI, PROJEK UNTUK KONTRAKTOR KELAS F MACAM AKU BOLEH DIKATAKAN ZERO. SEMEMANGNYA DAH EMPAT BULAN AKU TAK BERJAYA MERAIH. AKU CUMA MAMPU MELIHAT KONTRAKTOR “BERTUAH” DAN KONTRAKTOR “TERPILIH” TERTAWA RIA PENUH MAKNA. AKU TAHU, BUKAN AKU SAJA YANG ALAMI, RAMAI RAKAN SENASIB YANG DAH IKHTIAR IKUT NORMA TETAPI TETAP TAK BERJAYA. KEPADA SIAPA KAMI SEMUA NAK MENGADU UNTUNG NASIB?LAGIPUN APA BOLEH DAPAT DEK NYAMUK SE EKOR MERAUNG LAPAR DI TEPI TELINGA MANUSIA? JANGAN KATA NAK DAPAT DARAH, DAPAT PENAMPAR ADA LAH. TAPI KALU SEKUMPULAN NYAMUK YANG DATANG MENGHURUNG, KALU DIA TAK PAKAI KELAMBU HARUS MASUK ICU. TAK ADA APA YANG BOLEH DIBUAT DEK SEBATANG LIDI, NAMUN JIKA LIDI DI IKAT SEBERKAS JADI PENYAPU, MENATANG & ORANG PUN LARI, BUKAN DEK SAKIT KENA LIBASAN TAPI DEK “SUWEY” NYA.BUKAN TAK ADA PERSATUAN KONTRAKTOR MELAYU YANG AMBIL BERAT. TAPI SUARANYA SEKADAR DI HALKUM, DENGAU TAK DENGAU JE. CAKAP LEBIH TAK BULEH, KANG DIKATAKAN RASIS PULAK, MAKLUM LER TAK SEMUA SYARIKAT MELAYU TU 100% PEMILIK NYA MELAYU, KALU 51% PEMILIKAN MELAYU PUN DIKIRA MELAYU LAH JUGA. BERLAINAN DENGAN KONTRAKTOR KELAS F, SEMUANYA 100% MELAYU BUMIPUTRA. SIAPA LAGI YANG NAK MEMPERJUANGKAN NASIB KONTRAKTOR MELAYU BUMIPUTRA KELAS F KALAU TIDAK MELAYU BUMIPUTRA PEMILIK LESEN KONTRAKTOR KELAS F ITU SENDIRI?
BAK MENGANTUK DISORONG BANTAL, MALAM AHAD 16 JAN 2010 LALU, SAYA DI JEMPUT KE SESI TAKLIMAT PERSATUAN KONTRAKTOR BUMIPUTRA KELAS F ATAU PERKOBF YANG BERTEMPAT DI TOMYAM KLASIK, SUNGAI PUTAT, MELAKA. DENGAN MISI MEMPERJUANGKAN NASIB KONTRAKTOR BUMIPUTRA KELAS F SELURUH MALAYSIA, PRESIDEN PERKOBF MALAYSIA MERANGKAP PEMANGKU YANG DIPERTUA PERKOBF KUALA LUMPUR, EN. TUKIMAN RADION MENJELASKAN HALA TUJU PERKOBF SEIRING COGANKATA “BERSATU MENCAPAI MATLAMAT”.PERKOBF DITUBUHKAN DIBAWAH AKTA PERTUBUHAN PADA 12 MEI 1997, RUJUK PPM/WP.243/97(4) & PPP/WP.63/97. PERSATUAN PERKOBF MALAYSIA INI BERALAMAT DI LOT 8, SEKSYEN 9L, JALAN CHAN SOW LIN, 55200 KUALA LUMPUR. SEHINGGA KE HARI INI, SEMUA NEGERI TELAH MEMPUNYAI CAWANGAN PERKOBF KECUALI MELAKA DAN NEGERI SEMBILAN. KEHADIRAN PADA MALAM INI SANGAT LAH MENGGALAKKAN BERBANDING TAKLIMAT SEUMPAMA DI NEGERI LAIN.SEBAGAI MANUSIA YANG BAIK, KITA TENTULAH MENYOKONG HASRAT YANG BAIK, APATAH LAGI DEMI KERJAYA DAN MASA DEPAN BUMIPUTRA. INI BUKAN BERERTI KITA AKAN LAPAR JIKA TAK HIDUP BERSATU. TAPI KITA PERLU BELAJAR DARI ORANG CINA. ADA JUGA HADIS YANG MENYURUH KITA BELAJAR SAMPAI KE NEGERI CINA. BUKAN NYA SURUH KITA MINUM ARAK, BERJUDI ATAU MAKAN BABI. KITA BELAJAR LAH DENGAN ORANG CINA CAMNA HIDUP BERPERSATUAN. ORANG KITA MEMANG SUKA HIDUP SENDIRI-SENDIRI, MUNGKIN KERANA KUBUR KITA LAIN-LAIN?PADA MALAM BERSEJARAH DIBUMI MELAKA BERSEJARAH ITU, PERKOBF CAWANGAN MELAKA SETUJU DITUBUH SECARA SEBULAT SUARA DENGAN PERLANTIKAN YANG DIPERTUA, TIMBALAN, SETIAUSAHA SERTA AHLI JAWATAN KUASA PENAJA. SETERUSNYA AKAN DIPANJANGKAN KE PENDAFTAR PERTUBUHAN. MESYUARAT PERLANTIKAN BARU AKAN DIADAKAN SEMULA DAN DIHARAP KONTRAKTOR BUMIPUTRA KELAS F SELURUH MELAKA DIJEMPUT SAMA SECARA BERSURAT AGAR TAK DENGAR CAKAP-CAKAP BELAKANG DI BELAKANG HARI.
BETUL KATA YANG DIPERTUA PENAJA PERKOBF CAWANGAN MELAKA, KALAU NAK BUAT, BUAT LAH BETUL-BETUL, JALANKAN AGENDA SEPERTI YANG DAH DIMATLAMATKAN. IKUT PERANGKAAN PENDAFTAR PERTUBUHAN, BUKAN SEDIKIT PERSATUAN YANG TERKUBUR DALAM TEMPOH TIGA TAHUN. PEPATAH MELAYU YANG BERBUNYI HANGAT-HANGAT TAIK AYAM DITUJUKAN BUKAN UNTUK ORANG ESKIMO ATAU KAUM MAYA, IA DIKHASKAN UNTUK ANAK CUCUNYA SENDIRI.


No comments: