Apr 15, 2010

LEWAT, LAWAT, LIWATDI NEGARA SERBA BOLEH NI, KITA SERING DENGAR KONTRAKTOR LEWAT BIKIN PROJEK. PEMBINAAN GAGAL DEK KONTRAKTOR SALAH URUS. PERUMAHAN TAK SIAP DEK KONTRAKTOR LARI. BANGUNAN RETAK DEK KONTRAKTOR TAK BUBUH CUKUP SIMEN. JAMBATAN RETAK DEK KURANG BESI. BUMBUNG RUNTUH DEK SKRU TAK CUKUP INCI. PROJEK TERBENGKALAI DEK KONTRAKTOR TAK CUKUP MODAL..BERBAKUL TUDUHAN NEGETIF. MASYARAKAT PUN TURUT SAMA MEMANDANG SERONG KAT KONTRAKTOR. ADA MENGANGGAP ‘KONTRAKTOR’ ITU GANTI NAMA PENIPU (TIPU SUKAT) DAN MALING (CURI BAHAN). LAGI PULAK ASAL NAMA KONTRAKTOR TU DI AMBIL DARI BAHASA INGGERIS, ‘CONTRACTOR’. PERKATAAN ‘CON’ ITU LAK MIRIP KAT PERKATAAN ‘CONMAN’… ADUSSIMEJ BURUK DIPALITKAN TERUS KAT SYARIKAT KONTRAKTOR. KENA PULAK BAGI PROJEK GOMEN YANG LEWAT DISIAPKAN. MEMANG LER SEDAP MENYALAHKAN ORANG, BAK MENUMBUK BANTAL PELUK. MELURUSKAN JARI TELUNJUK DAN TUNJUK. ITU KERJA SENANG. TAPI APAKAH KITA SEDAR, SEBATANG JARI MENUNJUK KAT ORANG, TIGA BATANG LAGI JARI MENUNJUK DIRI KITA SENDIRI?
DALAM SIBUK TV KATA KONTRAKTOR CUAI DAN PAPER CAKAP KONTRAKTOR LALAI DI ULANG TAYANG DAN DI SAJI KAT ORANG RAMAI, KITA TAK PERNAH PUN MENDENGAR JAWAPAN KONTRAKTOR TERBABIT. DEPA SENYAP MEMBISU BAGAI MENGIAKAN TUDUHAN. PETUA ORANG DULU-DULU KETIKA MASUK MEMINANG, KALU BERDIAM DIRI TU TANDANYA BERSETUJU LAH. MAKA KOMPANG PUN BERBUNYIK..

RATA-RATA KONTRAKTOR BESAU KECIK TAK MENJAWAB TUDUHAN YANG KENA LEMPAR. WARTAWAN NAK INTERBIU? APA KELAS WARTAWAN NAK MENEMURAMAH. LAIN LAH KALAU ORANG BESAR, CERITA BATUKNYA SAJA DAH BOLEH DIBUAT DUIT. LAGI PUN, KONTRAKTOR MANA YANG BERANI MENJAWAB? NAK MAMPUIH? TAPI KALAU TEGA MENTERBALIK KAN PERIUK NASI SENDIRI, BUAT LER!
KONTRAKTOR LEBIH SUKA MENJAWAB TUDUHAN YANG DILEMPARKAN SECARA TERTUTUP, CERITA PUN SESAMA SENDIRI. BANYAK PIHAK YANG PERLU DIJAGA, BANYAK HATI YANG PERLU DIBERI PERHATIAN DEMI MASA DEPAN PERNIAGAAN. SEGALA GELORA DAN BADAI YANG MELANDA DEPA SIMPAN DALAM DADA. MUNGKIN SEBAB ITU LAH PERUT KEBANYAKAN KONTRAKTOR KITA BUNCIT DAN BOROI.
PERNAH PROJEK TERBENGKALAI DEK TAK CUKUP MODAL. PUNCANYA, KONTRAKTOR YANG LAHIR DALAM MASA SATU MALAM YANG BERMODALKAN HANYA DUA HINGGIT. MUNGKIN DEK SLOGAN “RAKYAT DIDAHULUKAN”, KONTRAKTOR INI DI BERI PROJEK SKALA BESAR SECARA REKA BINA DAN RUNDING TERUS. DEK TAK TEKUN BERNIAGA, PROJEK TU PUN DIJUAL LAH. MELAYU MANA YANG TAK NAK DUIT CEPAT BRO?


ADA KONTRAKTOR YANG MEMANG WIBAWA. DEK MUTU KERJA NYA BAGUS, DIA MERAIH BANYAK PROJEK DALAM SATU-SATU MASA. LONGGOKAN KERJA YANG TERLALU BANYAK AKAN MELEBIHI KAPASITI. TERBIT MASALAH PENGURUSAN DAN KEWANGAN. MACAM ORANG BERBINI BANYAK JUGA, BILA DAH SERABUT MASALAH DUIT, BOLEH TERLUPA GILIRAN ISTERI YANG MANA SATU PATUT DI ULIT. HARU.
PROJEK LEWAT KUNUN KONTRAKTOR TAK CEKAP BUKAN SEMUA BETUL. PENGUASA PROJEK ADA SILAP GAK. ANTARA NYA, PENGUASA SILAP MEMILIH TAPAK PROJEK, GAGAL MEMIILIH KONSULTAN YANG CEKAP DAN BERPENGALAMAN, LAMBAT MENYERAHKAN TAPAK PROJEK KAT KONTRAKTOR SERTA LAMBAT MELULUSKAN REKABENTUK. SEMUA NI ADALAH DILUAR BIDANG KUASA KONTRAKTOR.
ADA JUGA PROJEK SAKIT DEK PEMAJU TAK CUKUP DUIT BAYAR PROGRESS. TAKDE BAYARAN TAKDE LAH KERJA DIJALANKAN. TIAP KELEWATAN AKAN MELIBATKAN KOS DAN SETERUSNYA WUJUD MASALAH LAIN PULAK. PATUT ADA SATU BADAN BEBAS YANG MELAWAT PERLAKSANAAN PROJEK KERAJAAN TERMASUK PEMILIK, PEMAJU, PEMBIAYA, CONSULTAN, PROJEK MANAGER. JANGAN LAH ASYIK MELIWAT KONTRAKTOR.
BINAAN RETAK @ TERBENGKALAI JUGA BUKAN SEMUA SALAH KONTRAKTOR. ADA PENGUASA YANG NAK SAFE BUDGET. ANUGERAH PROJEK MURAH TAPI MAHU KUALITI BAGUS. TAK MAU IKUT HARGA SEMASA. SEMUA ORANG TAU NILAI DUIT DAH KECIK. HARGA BARANG MAKANAN, SEWA JENTERA, BAHAN BINAAN, UPAH TUKANG MALAH MAS KAWIN DAH LAMA NAIK. ADA UNTUNG JUGA TAPI CIFUT LAH..LESEN KONTRAKTOR SEMUA KELAS DIBUKA SEMULA. MENDERU LAH MEREKA YANG KEPINGIN JADI KONTRAKTOR. PROJEK DAH SEMAKIN KURANG, KEUNTUNGAN PUN DAH TAK CAM DULU LAGI. HAMPIR SEMUA BINAAN DAH PAKAI INDUSTRIAL BUILDING SYSTEM (IBS). TIANG, DINDING, SLAB, LANTAI DAN RASUK DIBUAT DI KILANG. KECACATAN ZERO, MAINTENANCE PUN HAMPIR ZERO.MASA DEPAN KONTRAKTOR DI NEGARA “PENCAPAIAN DI UTAMAKAN” DAH SURAM BAK MENTARI YANG HAMPIR TERBENAM. BAK KIASAN ORANG DULU: ‘KAIL SEBENTUK, UMPAN SEEKOR, SEKALI PUTUS, SEHARIAN HANYUT’. APA YANG BOLEH DIBUAT LAGI? NAK BUAT BENDANG? SAWAH DAH LAMA KONTANG. NAK MOTONG GOTAH JUAL LANTUN? SEMUA NYA DAH DI BORONG DEK MAT INDON.
PATUTLAH ANAK GADIS KITA SEKARANG RAMAI BERLONGGOK KAT LOMBOK. ANAK DARA KITA RUPANYA LEBIH MEYAKINI KEMAMPUAN KEWANGAN DEPA DARI KAMI PARA KONTRAKTOR MELAYU BUMIPUTRA. YANG BERHASRAT JADI KONTRAKTOR, ORANG DULU BERPANTUN: ‘PILIH PILIH TEMPAT MANDI, PERTAMA TELUK KEDUA PANTAI, PILIH PILIH TEMPAT MENJADI, PERTAMA ELOK KEDUA PANDAI’.No comments: